Tim

Home
Onze content
Verhalen
Tim
Foto Bram

Tim Velterop (25 jaar) is opgegroeid in Ter Apel en woont nu samen in Groningen met zijn vriend Rick en hun lieve kat Muis. Hij is begeleider bij The Box groep 18-23 jaar en heeft Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd. Nu werkt hij met jongeren en jongvolwassenen die een vorm van autisme hebben en begeleid ze bij hun dagelijkse bezigheden.

“Ik was 18 jaar toen ik uit de kast kwam. Een deel van mij wist wel dat mijn ouders waarschijnlijk al verwachten dat ik homo ben en dat ze er geen probleem mee zouden hebben. Toch was ik erg zenuwachtig. Ik heb het eerst aan mijn moeder verteld. Ik heb haar een brief geschreven waarin ik uit de kast kwam en had de brief op haar kussen gelegd. Nadat ze de brief gelezen had klopte ze op mijn slaapkamerdeur. Natuurlijk was ik nog wakker, want ik was ontzettend zenuwachtig. Ze omhelsde me en zei dat ze van me hield, en dat het goed was. Een week later heb ik ook een brief naar mijn zus geschreven en aan mijn moeder gevraagd of ze het aan mijn vader wilde vertellen. Ik vond het te spannend om het hem zelf te vertellen.

De overige gezinsleden accepteerden mij ook zoals ik ben en ik voelde me erg opgelucht dat ze zo positief reageerden. Zelfs mijn opa en oma vonden het prima. Ik was bang dat ze me niet zouden accepteren, omdat ze gelovig waren. Maar mijn oma zei: “Je bent wie je bent en dat is prima”. Ze vonden het knap van me dat ik het durfde te vertellen.

Mijn vrienden heb ik het persoonlijk verteld en die reageerden ook allemaal positief. Aangezien ik net begonnen was aan een nieuwe studie in Zwolle kon ik daar ook gewoon open zijn over mijn geaardheid. Ik heb nooit voor de klas gestaan en gezegd: “Ik ben Tim en ik ben homo.” Maar als ze er naar vroegen was ik er open over. Ik heb nooit van mijn klasgenoten negatieve reacties gehad. En als ze dat wel zouden hebben, zou ik me daar ook niet meer druk over kunnen maken.”

“Samen naar Paradigm feesten gaan, dat wil ik echt nog tot mijn 60ste doen met Rick!”

Tim houdt van schilderen, tekenen, techno feestjes en van tuinieren (“Alleen bloemen hoor, ik hou niet van groentes verbouwen”). Verder vindt hij het heerlijk om naar kringloopwinkels te gaan en rommelmarkten af te struinen. “Kringloopwinkels en rommelmarkten bezoeken vind ik echt heel leuk! Vooral als ik iets mooi vind, er echt naar op zoek was en het dan eindelijk in mijn handen krijg is dat een heel fijn gevoel. Zie je die vazen daar? Ik was er zo lang naar opzoek… Toen ik ze eindelijk had voelde dat echt als een overwinning!”

Verder houdt Tim ook van Rick. Ze zijn nu 3,5 jaar samen en wonen daarvan 2 jaar samen. “Wat ik het leukste aan hem vind? Zijn uiterlijk haha! En hij is erg geduldig, zelfs bij mijn opvliegende karakter. Verder is hij lief, betrokken en zorgzaam. En we hebben dezelfde interesses! We gaan eigenlijk altijd naar Paradigm en daar werken we ook af en toe. Samen naar Paradigm feesten gaan, dat wil ik echt nog doen tot mijn 60ste samen met Rick!

Rick heeft me ooit een keer gezien op PANN in Groningen. Hij zag me staan op de dansvloer, maar durfde me niet aan te spreken. Dit kwam ook deels omdat hij toen met een andere jongen naar dat feest was. Een paar maanden later zag hij mijn profiel op gay.nl en stuurde hij me een berichtje. Na een aantal weken chatten zijn we op koffiedate gegaan. We vonden elkaar eigenlijk gelijk leuk. Best grappig als ik er nu aan terugdenk, eigenlijk zou ik niet eens naar dat feest gegaan zijn. Ik was toen ziek, maar mijn zus en een vriendin van haar wilden niet met zijn tweeën gaan. Ze hebben me meegesleept en ik heb nog last-minute een kaartje gekocht. Maar goed ook, anders had Rick me nooit gespot op de dansvloer.”

Aangezien Tim vroeger ook begeleider was bij Jong&Out Emmen en graag weer vrijwilliger wilde worden bij het COC kwam hij bij The Box terecht. “Ik wilde graag wat voor LHBT-jongeren doen. Ik heb het zelf natuurlijk ook meegemaakt, maar werd ook met mijn geaardheid gepest op de middelbare school. Zodoende wil ik ook zelf wat voor de jongeren betekenen, zodat het voor hen makkelijker zal zijn. Kom pas uit de kast als je er zelf helemaal klaar voor bent, blijf dichtbij jezelf, kijk bij wie je je prettig voelt en waarvan je denkt dat hij/zij je zal steunen. Aan die persoon zou ik het als eerste vertellen. Je hoeft je nergens voor te schamen, je mag er zijn!”

X