Jantine

Home
Onze content
Verhalen
Jantine
Foto Bram

Begin 2016 werd Jantine Doornbos (23) tijdens de Algemene Ledenvergadering verkozen tot nieuwe voorzitter van COC Groningen & Drenthe. Voormalig voorzitter Kris van der Veen vroeg haar om zich verkiesbaar te stellen, hoewel ze nog geen lid was van het COC. “De komende maanden zal ik dus veel moeten leren, maar ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de groei die het COC op dit moment doormaakt.

In de afgelopen anderhalf jaar is het aantal vrijwilligers waanzinnig snel gegroeid en er zijn fantastische nieuwe projecten opgezet, waaronder The Box. Offline doen we het heel goed, maar online is er nog veel ruimte voor verbetering en professionalisering.”

Jantine studeert Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit heeft het COC op dit gebied dus veel te bieden. “Denk aan online zichtbaarheid, communicatie en PR, of bijvoorbeeld het ontwikkelen van een app of een online ontmoetingsplek – ik barst van de ideeën. Het enthousiasme van het bestuur en de vrijwilligers werkt ook enorm aanstekelijk. Het voelt heerlijk om zulke mensen om je heen te hebben.”

Gepest

Jantine werd geboren in Stadskanaal en verhuisde later naar Gieten. “Ik werd daar op de basisschool erg gepest. Ik was anders dan andere kinderen en dat bleef door hen helaas niet onopgemerkt.” Het pesten zorgde ervoor dat Jantine niet optimaal presteerde op school. “In groep acht kreeg ik van de leraren vmbo-advies, maar ik verbaasde iedereen toen ik de hoogste score haalde op de Cito-toets.”

“Ik schoot gelijk in de verdediging en ontkende dat ik op vrouwen viel. Ik wilde niet lesbisch zijn.”

Anders

Jantine verhuisde naar Veendam en ging daar naar de eerste klas van het gymnasium op het Winkler Prins. “Ik nam me voor dat ik nu vrienden moest maken, en dat lukte ook. Op het gymnasium zaten meer buitenbeentjes zoals ik. Dat was prettig, maar toch bleef ik het gevoel houden dat ik er nooit helemaal bij hoorde.”

Toen Jantine dertien jaar oud was, keek ze samen met haar moeder naar de serie Superman. “Daar speelde een mooie vrouw in, weet ik nog. Dat zei ik tegen mijn moeder, en die opperde toen dat ik misschien wel op vrouwen viel. Dat bleef hangen. Ik ging via het internet op onderzoek uit, maar vond eigenlijk weinig waar ik iets mee kon. Totdat ik gay.nl ontdekte. Ik leerde daar een meisje kennen en we begonnen brieven naar elkaar te schrijven. Mijn moeder vond één van die brieven op mijn kamer en confronteerde me daarmee. Ik schoot gelijk in de verdediging en ontkende dat ik op vrouwen viel. Ik wilde niet lesbisch zijn.”

Uit de kast

In de derde klas van de middelbare school vertelde Jantine’s mentor de klas op een dag dat één van haar klasgenootjes (en tevens een goede vriend van Jantine) iets wilde vertellen. “Ik ben homo, zei hij. Daarna biechtte ik op dat ik lesbisch was. En ineens kwamen er meer mensen uit de kast. Het waren allemaal mensen uit het groepje waarmee ik omging in die tijd. Ik realiseerde me dat we elkaar, hoewel we niet van elkaar wisten dat we homoseksueel waren, waarschijnlijk toch onbewust hadden opgezocht omdat we dit gemeen hadden.”

Een echte coming out heeft Jantine in haar familiekring nooit gehad. “Ze zijn er allemaal oké mee, hoor. Heel af en toe merkt iemand op dat ik toch maar eens met een vent thuis moet komen, omdat dat gewoon veel gemakkelijker is. Dat vind ik soms enigszins kwetsend: volgens mij heb je er dan toch niet genoeg van begrepen.”

Na het behalen van haar VWO-diploma ging Jantine studeren. Daarnaast hield ze zich bezig met het ontwikkelen van websites en zette ze samen met een compagnon een webshop en later een winkel op die zich specialiseert in de verkoop van longboards, mountainboards en skate-bescherming. Het werd een succes, maar een tijdje geleden verkocht Jantine haar deel van de onderneming. “Ik ben een pionier: ik hou me het liefst bezig met het bedenken en ontwikkelen van concepten en projecten, daar ligt mijn kracht. De uiteindelijke uitvoering ervan laat ik liever over aan mensen die daar weer goed in zijn.”

Ook brengt Jantine graag mensen bij elkaar: “ik heb een tijdje vrouwenfeesten georganiseerd in Groningen. Dat vond ik erg leuk om te doen. Wat me wel opvalt in de uitgaansgelegenheden en online dating apps binnen de gay scene, is dat het al gauw een soort vleeskeuring wordt: er liggen vaak romantische of seksuele intenties aan ten grondslag.

The Box

Daarom vind ik The Box ook zo’n mooi initiatief: bij The Box komt er veel meer bij kijken, daar leer je elkaar echt kennen. Als je jong bent en binnen een veilige omgeving mensen wilt ontmoeten met dezelfde bezigheden en interesses, zijn de meetings van The Box daarvoor een uitgelezen gelegenheid.” Jantine zou zo’n ontmoetingsplek ook graag online willen creëren en kan dan ook niet wachten om aan de slag te gaan. “De wereld is online tegenwoordig. Het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van maken!”

X