Hilde

Home
Onze content
Verhalen
Hilde
Foto Hilde

Kunst

Hilde van der Wal (23) is geboren en getogen in Groningen. Ze woont op kamers in de stad en studeert Kunsten, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit. “Ik ben altijd gefascineerd geweest door kunst. Toen ik een jaar of tien was bezocht ik een tentoonstelling van Picasso. Ik kan me nog herinneren dat ik in de periode daarna probeerde om zijn stijl na te tekenen.”

Die fascinatie voor kunst heeft Hilde niet van een vreemde: “volgens mij wordt dat bij mij in de familie van generatie op generatie doorgegeven. Ken je dat standbeeld van dat meisje met een kalfje aan haar voeten? Op de Herebrug? Dat is mijn oma! Die stond daar model voor!”

Uit de kast

Hilde was 14 toen ze uit de kast kwam. “Ik ben wat dat betreft heel vrij opgevoed: mijn ouders kwamen regelmatig in een gay bar en hadden veel LHBT vrienden. Ik had er dus totaal geen probleem mee om ze te vertellen dat ik lesbisch ben.” Op de middelbare school vond Hilde het wel een beetje eng om uit de kast te komen. “Het is niet dat ik het geheim hield, maar ik liep er niet mee te koop. Op zo’n leeftijd wil je nooit echt anders zijn, toch?”

Vrijwilliger

In de tweede klas van de middelbare school, Hilde had haar coming out doen nog niet gehad, kwam het COC bij haar op school om voorlichting te geven. “Hoewel ik mezelf toen nog niet identificeerde als lesbisch, is die voorlichting me altijd bij gebleven en ik heb er ook later nog vaak aan gedacht. Ik vond het een prachtig initiatief.”

“Mijn ouders kwamen regelmatig in een gay bar ... ik had er totaal geen probleem mee om hen te vertellen dat ik lesbisch ben.”

Na de middelbare school besloot Hilde zich daarom aan te melden als vrijwilliger bij COC Groningen & Drenthe. “Ik ben nu eenmaal lesbisch, dan kan ik daar net zo goed iets goeds mee doen, dacht ik.” Hilde kwam terecht bij The Box en werd groepsbegeleider. Inmiddels heeft ze haar eerste meeting er op zitten en is ze erg enthousiast. “Ik vind het zo dapper van die jongeren dat ze zo open over zichzelf durven te praten!”

Muziek

Naast haar studie en haar vrijwilligerswerk bij The Box besteedt Hilde veel tijd aan het kijken van films en het luisteren naar en maken van muziek. “Ook mijn passie voor muziek heb ik geërfd van mijn familie. Mijn vader is ook helemaal gek op muziek. Zelf houd ik bijna van alle soorten muziek, er is niet echt één genre dat er tussenuit springt.

Sinds mijn achtste speel ik gitaar en de laatste tijd ben ik aan het experimenteren met effectpedalen. Ik vind het heerlijk om lekker op mijn kamer te zitten en muziek te maken.”

Ben jij benieuwd naar de lievelingsfilm van Hilde? Of wil je weten hoe die effectpedalen klinken? Misschien bespeel je zelf wel een instrument en wil je een keer een jamsessie organiseren! Vraag het haar tijdens een meeting van The Box.

X