Frederik (34 jaar) is een geboren en getogen Groninger, politiek filosoof, en beheerder van de site van The Box. Daarnaast coördineert hij de werkgroep Geloof van COC Groningen & Drenthe.
Momenteel bereidt hij een promotieonderzoek voor bij Psychologie, waar hij de komende 5 jaar mee bezig zal zijn. “Mijn onderzoek gaat over autisme en hoe autisme de verhouding tot je lichaam verandert. Ik ben zelf autistisch en ik vind dat er weinig goede theorieën zijn over autisme. Er is op dat gebied nog veel te doen.”
Op zijn 26e kwam hij erachter dat hij naast vrouwen ook, en eigenlijk vooral, op mannen valt. “Ik werd verliefd op een vriend, die helaas hetero is.” Het kostte hem een jaar om zich er zelf mee te verzoenen. “Daarna kwam ik uit de kast. Ik heb het mijn directe familie één op één verteld. Eigenlijk hebben ze er niet veel op teruggezegd, noch negatief noch positief. Maar ik merk dat ze het wel hebben geaccepteerd. Een paar jaar later heb ik een dichtbundel uitgegeven, met daarin een flink aantal gedichten over die eerste verliefdheid op een jongen. Dat was een mooie manier om uit de kast te komen tegenover de rest van de wereld.” Tegen zijn coming out zag hij niet erg op. “Meestal blijkt wat je verwacht veel erger dan de werkelijkheid. Mensen kunnen je positief verrassen!”
Toen dat proces was afgerond werd hij coördinator Geloof. “Ik ben zelf al 10 jaar niet meer gelovig, maar ben wel gelovig opgevoed. Ik ken de christelijke wereld dan ook goed.” Hij werd al snel uitgenodigd voor een vrijwilligersbijeenkomst van het COC. Daar kwam hij in contact met The Box. “The Box leek me een belangrijk initiatief en ik besloot ook daarvoor vrijwilliger te worden. Ik ben vorig jaar druk geweest met de website en het visiedocument. Nu is het tijd om een stapje terug te doen.”
“Wij vinden dat je niet hoeft te kiezen tussen het geloof en je seksualiteit of gender. Beide zijn belangrijk voor wie je bent.”
De werkgroep Geloof bestaat nu een jaar en gaat zich richten op die activiteiten die vorig jaar goed liepen. “Vooral aan lezingen blijkt veel behoefte te zijn. Op onze lezing over homoseksualiteit in de Islam (samen met het GSp) kwamen 230 mensen af! Ook de lezing over homoseksualiteit in de Bijbel trok zo’n 130 bezoekers.” Daarnaast begint binnenkort weer de vrouwengroep. Voor vrouwen die lesbisch, biseksueel of transgender zijn én gelovig. “Wij vinden het belangrijk dat je niet hoeft te kiezen tussen het geloof en je seksualiteit of gender. Beide identiteiten zijn belangrijk voor wie je bent.”
“Het interessante van de werkgroep Geloof is dat je met heel verschillende mensen te maken hebt, die allemaal hun eigen unieke ervaringen hebben. De één komt als vader en opa nog eens uit de kast, de ander is er al jong bij en is er heel open over. De ene kerk liep voor in de homo-emancipatie, in andere kerken is er nog steeds geen ruimte voor een homorelatie. Je moet daarom goed luisteren wie je tegenover je hebt en niet teveel aannames doen. Ieder verhaal is anders.”