Fleur

Home
Onze content
Verhalen
Fleur
Foto Fleur

Uit de kast

Fleur van Wingerden (21) realiseert zich al op jonge leeftijd dat ze op vrouwen valt en maakt daar geen geheim van. “Op mijn elfde kwam ik uit de kast als biseksueel. Mijn ouders reageerden daar eigenlijk niet zo op, het was voor hen niet belangrijk.”

Op de middelbare school merkt Fleur dat het gesprek over homoseksualiteit enigszins een taboe is, terwijl er meerdere LHBT-docenten rondlopen op school. “Ik kan me nog herinneren dat ik bij de bushalte op een bankje zat en dat twee meisjes naast me begonnen te praten over een openlijk lesbische docent. ‘Prima dat ze lesbisch is, maar ik vind het walgelijk dat ze een foto van haar vriendin op de achtergrond van haar computer heeft’, hoorde ik één van de meiden zeggen. Ik was met stomheid geslagen.”

Jong & Out

Omdat ze meer LHBT leeftijdsgenoten wil ontmoeten, trekt Fleur op haar 15e de stoute schoenen aan en bezoekt ze een meeting van Jong & Out van COC Friesland. Dat bevalt goed. De jongeren bepalen zelf de invulling van de middagen: de ene keer kijken ze naar een film, de andere keer spelen ze een spel en met feestdagen sluiten de activiteiten aan bij het thema. “Bij zo’n meeting ontmoette ik voor het eerst een leuk meisje!”.

Toch lesbisch

Rond haar achttiende beseft Fleur dat ze niet biseksueel, maar lesbisch is. “Ik had al een aantal relaties met vrouwen gehad en moest toch echt concluderen dat een relatie met een man er niet in zat. ´Ik moet kappen met proberen hetero te zijn´, dacht ik, haha. Toen mijn moeder me eens vroeg of ik nu op mannen of vrouwen of allebei viel, antwoordde ik dat ik lesbisch was. Daarmee was ik definitief uit de kast. Binnen mijn vriendenkring is het nooit een issue geweest.”

“Ik had al een aantal relaties met vrouwen gehad en moest toch echt concluderen dat een relatie met een man er niet in zat. ”

Als een vis in het water

Na de middelbare school gaat Fleur de opleiding logopedie volgen. “De havo lukte me wel zonder er veel voor te doen, maar op het hbo was dat helaas niet het geval. Het resultaat was dat ik mijn BSA niet haalde en moest stoppen met de studie. Toen heb ik voor de opleiding tot docent Nederlands gekozen. Mijn klasgenoten van de logopedie-opleiding vonden dat bij me passen. Ze zeiden dat ik altijd al als docent voor de klas stond als ik moest presenteren.” Fleur voelt zich als een vis in het water als ze voor een groep staat, en mede daarom besluit ze om zich aan te melden als voorlichter bij COC Groningen&Drenthe. “Mijn kracht is dat ik erg open ben: mensen mogen me alles vragen, niets is te gek.”

Make-up

Fleur is ambitieus en heeft veel hobby’s. “Ik wil zoveel dingen doen, maar helaas heb ik niet overal tijd voor. Een grote passie van me is bezig zijn met make-up: ik heb net weer drie kleuren lippenstift uit Amerika over laten komen. Veel te duur, maar het is het waard. Ik hou ook van koken, theater, lezen, schrijven en natuurlijk lesgeven… Maar dat laatste wil ik niet mijn leven lang doen.

Zakenvrouw worden lijkt me ook geweldig: ik had ook wel bedrijfskunde of sociologie willen studeren. Ik wil ook een gezin. Meer dan één kind: misschien wel vier, of vijf, of zes! En ik heb twee honden, een herder en een patrijshond, waarmee ik veel op pad ben. Een huis vol honden en kinderen, dat is wat ik later wil.”

Druk, druk, druk

Naast haar opleiding en al haar hobby’s heeft Fleur ook een actief verenigingsleven: ze zit bij maar liefst twee studentenverenigingen: Ganymedes en Cleopatra. Bij die laatste zit ze ook nog eens in de redactie van de verenigingskrant en is ze momenteel druk bezig met het organiseren van een lustrumgala. Daarnaast werkt Fleur als oppas en als schoonmaakster en zet ze zich bij het COC zowel als voorlichter in als bij The Box.

Fleurs LHBT-kennis reikt verder dan alleen het onderwerp seksuele geaardheid: ze verdiept zich graag in het concept genderidentiteit en strijdt voor het loslaten van stigma’s en de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. Stel haar gerust je állerraarste vragen, want zoals ze al zei: niets is te gek!

X