Anne

Home
Onze content
Verhalen
Anne
Foto Anne

Verliefd op een meisje

De Limburgse Anne Wauben (22) groeide op in een dorpje vlakbij Maastricht. Na de middelbare school verhuisde ze naar het noorden van het land; eerst naar Leeuwarden, om daar de opleiding diermanagement te volgen, maar daar stopte na een jaar mee. “Dat hele managementgedeelte lag me niet zo. Ik moet er niet aan denken om later iedere dag naar kantoor te moeten!”

Toen Anne 15 jaar was, werd ze voor het eerst verliefd op een meisje. “Daar raakte ik wel een beetje van in de war, maar ik besprak het met niemand. Op mijn middelbare school kende ik één lesbisch meisje en zij werd ermee gepest. Dit weerhield me ervan om de twijfels over mijn geaardheid met iemand te bespreken.” De verliefdheid ging over en in haar examenjaar, ze was toen 18, kreeg Anne een vriendje. “Hij vond mij al een tijdje leuk, en omdat ik ook graag ‘normaal’ wilde zijn en mee wilde doen met de rest, vond ik die verkering wel handig.”

“Waarom ben ik zo jaloers op haar vriendje, dacht ik in het begin”

Coming out feestje

Maar al voor die relatie voelde Anne eigenlijk al dat er iets niet klopte. Dat kwam door haar beste vriendin. “Waarom ben ik zo jaloers op haar vriendje?, dacht ik in het begin.” Anne realiseerde zich dat ze opnieuw gevoelens had voor een meisje.“Ik heb het eerlijk opgebiecht aan haar, en uiteindelijk heeft dat toch het einde van onze vriendschap betekend. Ze accepteerde het wel, maar het werd ongemakkelijk en we spraken niet meer samen af.”

Toen ze na de middelbare school in Leeuwarden ging wonen, ontmoette ze haar eerste vriendinnetje. “Toen vond ik het wel tijd om mijn ouders te vertellen dat ik lesbisch was. Maar hoewel mijn ouders ontzettend open minded zijn, was er toch steeds iets dat me tegenhield.

Uiteindelijk was mijn coming out heel knullig, haha. Mijn moeder vroeg tijdens een gesprek of ik nog plannen had voor het weekend, en toen vertelde ik dat ik een date had. Mijn moeder raakte gelijk enthousiast en begon vragen op me af te vuren: hoe heet hij? Hoe oud is hij? Hoe heb je hem ontmoet? Toen antwoordde ik dat ik háár had ontmoet in de kroeg in Leeuwarden. Het was even stil. Mijn moeder had niet echt verwacht dat ik op meisjes viel, maar ze was al gauw over de schrik heen en werd opnieuw razend enthousiast: ‘ik vind het zo leuk, mag ik rondbellen om het te vertellen?’ vroeg ze. Ik vond dat prima, dan hoefde ik het mijn familie niet zelf te zeggen. Mijn vader wilde zelfs een coming out-feestje voor me organiseren, maar dat ging me iets te ver, haha.”

Vriendinnetjes

De relatie met Anne’s eerste vriendinnetje duurde niet lang. “Vrienden van me raadden me aan om me aan te melden op gay.nl, om meiden te ontmoeten, maar ik kreeg vooral vieze berichtjes van mannen die uit waren op een trio, zucht. Ik had al bijna de hoop opgegeven, toen ik een berichtje kreeg van een meisje: ‘hey, jij hebt toch bij mij op de middelbare school gezeten?’ En wat bleek? Het was dat ene meisje dat de moed had gehad om op school uit de kast te komen!” Anne sprak met haar af, en het bleek verrassend goed te klikken. “Dat werd mijn tweede relatie.”

Opa

Behalve haar ouders was ook de rest van Anne’s omgeving snel gewend aan het feit dat ze een vriendinnetje had, en geen vriendje. “Behalve mijn opa. Tijdens verjaardagen vroeg hij aan al mijn neefjes naar hun vriendinnetjes, maar mij sloeg hij over, terwijl hij wist dat ik ook een vriendin had. Dat was pijnlijk.”

 

Nadat ze stopte met haar opleiding, ging Anne een aantal maanden backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland. Vlak daarvoor kreeg ze te horen dat haar opa op sterven lag. Ze ging een week voor haar vertrek bij hem langs om afscheid te nemen. “En toen vroeg hij me om te vertellen over mijn vriendin. ‘Kan ze wel goed voor je zorgen later?’ vroeg hij nog. Dat betekende ontzettend veel voor me. Ik heb echt staan huilen naast zijn bed.”

Nare reacties

Tijdens haar reis door Australië en Nieuw-Zeeland kreeg Anne te maken met een aantal nare reacties op haar seksuele geaardheid. “Zo was ik eens twee maanden aan het werk op een boerderij, waar ik onder andere hielp als au pair. Op Valentijnsdag vroeg mijn baas of ik ook een vriendje had. Toen vertelde ik dat ik geen vriendje, maar een vriendinnetje had. ‘Als ik dat had geweten, had ik je nooit aangenomen’, zei hij toen. Dat kwam heel hard aan. Wat een onzin, dacht ik. Had ik het soms op mijn sollicitatieformulier moeten zetten?

Eenmaal terug in Nederland besloot Anne na lang wikken en wegen om psychologie te gaan studeren in Groningen. De relatie met haar tweede vriendin ging uit. “We waren te verschillend, hoewel we het nog goed met elkaar konden vinden. Dat kunnen we overigens nog steeds; we spreken elkaar nog regelmatig. Zij heeft inmiddels iemand gevonden die veel beter bij haar past. En ik ook, haha.”

Trucje

Haar huidige vriendin ontmoette Anne in de Warhol. “Ik was op stap met een grote groep mensen, en zij was daar ook bij. In de Warhol kwam er een jongen naar me toe die me probeerde te versieren. Ik vertelde hem natuurlijk direct waarom zijn moeite verspilde moeite was, maar hij wilde niet luisteren: hij was alleen in Groningen en had een slaapplek nodig. Hij blééf maar aandringen. Toen greep ik Anke vast en zei ik: ‘dit is mijn vriendin’. Ze speelde gelijk mee, haha! En de truc werkte, want de jongen droop af. Anke en ik raakten aan de praat en de rest is geschiedenis. We zijn nu al anderhalf jaar heel gelukkig samen.”

Anne zit in het derde jaar van haar studie psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast werkt ze bij Team 050, waar ze jongeren met een beperking begeleidt. Naast haar vrijwilligerswerk bij The Box is ze ook voorlichter bij het COC. Wil je meer over haar weten? Vraag haar het hemd van het lijf tijdens één van de meetings bij Jimmy’s!

X